HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

19 Kasım 2013 Salı

AMAÇ NEDİR? AMAÇ OLMADAN HEDEF OLUR MU?


Merhaba Sevgili Dostlar,



Bugün, amaç konusunda biraz yazacağım, bu önemli kavram sinema sektöründe fazlasıyla karşımıza çıkıyor ve hedef belirlenmeden bu amaçlar belirtildiğinde 'hayal' olmaktan öteye gidemiyor. Yani amacınız, hayaliniz oluyor. Oysa hayalleriniz hep olacak, ama o hayalin gerçekleşebilmesi için somut amaç ve hedeflere ihtiyacınız var.Zira, sinema sektörü gerçekten doğru adımlarla ilerlendiğinde, başarıya ulaşabileceğiniz, bu konudaki hedef ve amaçlarınızı zevkle gerçekleştirebileceğiniz bir alan... 

Amaçlar, kişinin veya bir organizasyonun misyonunu gerçekleştirilmesi için konan zamanla sınırlı ölçülebilir hedeflerdir. Bu hedefler tanımlanan stratejiler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.


Sinema sektöründe, bu noktada amaca uygun hedefleri belirlemek çok uygundur. Zira, hedeflerin kısa, orta ve uzun vadeli olması, amacı daha etkin kılacaktır.


Amaç, sonuca hedefler yoluyla odaklanır bu nedenle, amaç sonuca dair bir isteği tarif ederken, hedef bunun ölçümü için vazgeçilmezdir.


Dolayısıyla hedef ve amaç birbirine bağlı ama farklı kavramlardır. Bu nedenle, sinema sektöründe kariyer planlamasında amaç ve buna eşlik eden hedeflerin konulması çok önemlidir.


Bu iki kavramın yanı sıra, farklı kavramlarda amacı etkiler. Dolayısıyla amaç ve hedefin stratejik olarak ilerlemesi gerçekleşir. Zira, sinema sektöründe stratejik karar almak çok önemlidir ve bunu yapabilmek için, amaç ve hedefler doğru tanımlanabilir olmalıdır.


Amaçlarımızı nasıl bulur ve buna uygun hedefler koyarız diye düşündüğümüzde, karşımıza misyon-vizyon ve değerler kavramı çıkacaktır.


Dolayısıyla, amaçlarımız bireysek misyon-vizyon ve değerlerimizle uyum sağlamalıdır ki, sağlıklı bir stratejik plan yapılabilsin.


Yapımlab'da 3 yılı aşkın süredir verdiğim derslerde ve danışmanlıklarda, ilk görüşmelerde bu konuyu gündeme getiririm. Bu konudaki ayrımı kişinin kendisinin netleştirmesi için gereken soru-cevap yöntemi kullanarak bulmalarına yardımcı olurum.Zaten bu netleştikten sonra, devamındaki bilgi paylaşımları ve deneyimler hemen yerine oturur.


Dolayısıyla, kişi önce amaç ve hedeflerini doğru tanımlayarak stratejilerini belirlediğinde, sinema sektöründe sağlam adımlarla ilerliyorsunuz demektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder