HOŞGELDİNİZ

Yapım Laboratuvarı : Yapımcılık ile ilgili bilmek istediğiniz herşey...Zeynep Özbatur Atakan'ın gözlemleri, deneyimleri, paylaştıkları...

3 Ocak 2012 Salı

'YAPIMCILIK İÇİN 100 SORU' çalışmasında cevaplanan ilk 10 soru...

Merhaba Sevgili Dostlar, 100 soru çalışmasının ilk 10 sorusunun cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz. Soruları gönderen Çiğdem Koca'ya teşekkür ediyorum...Yarın Çiğdem Koca ile aynı zamanda soru gönderen ve ödül kazanan Barış Eskicioğlu'nun sorularını cevaplayacağım...Bu arada Çiğdem'in 3 sorusu daha var. Onlar da bu blogda önmüzdeki günlerde yayınlanacak.
1-Sinema filmi çekildikten sonra gösterim için sinema salonları ile yapılan işlemler/anlaşmalar neledir? Sinema filmi çekildikten ve yapımı tamamlandıktan sonra dağıtımcılar ile anlaşma yapılarak, sinema salonlarına ulaşması sağlanır. 2-Filmin kaç kopya ile gösterime gireceğine kim karar veriyor bu karar nasıl alınıyor? Bu kararın, yapımcı ve dağıtımcı ile birlikte verilmesi en ideal durumdur. Filmin bütçesi, tanıtım harcaması, türü ve içeriğine göre bu karar değişkenlik gösterir... 3-Senarist film üzerinde hangi haklara sahiptir ve yapımcı ile aralarında nasıl bir anlaşma yapılır? Senaryo yazarı ‘eser sahipleri’nden biridir. Yapımcı ile anlaşmanın temel zorunluluğu her iki tarafında telif haklarını koruyan bir anlaşma yapmalarıdır. 4-Filmin hangi yönetmen ile çekileceğine kim karar veriyor? Bu filmin durumuna göre değişir. Bazen senaryo yazarı ve yapımcı birlikte karar verirler. Bazen sadece yapımcı... Bazen de çok iyi bir proje sahibi yönetmen yapımcıya projesini sunup, kendi projesinin yönetmenliğini yapabilir. 5-Filmin kanal gösterimi konusunda nasıl anlaşmalar yapılıyor? Sözleşmeler çok değişken ve 2 ya da daha fazla kurum arasında gerçekleşir. Bu nedenle ‘nasıl’ sorusu her duruma göre değişir. 6-Senarist yönetmen oyuncu ve diğer teknik ekiplerden hangileri filmin gişe geliri konusunda bir hakka sahip olabiliyor? Böyle anlaşmalar Türkiye'de geçerli mi? Başta yapılacak sözleşmeye göre, bu durum belli olur. Türkiye’de böyle anlaşmalarda var, böyle olmayan anlaşmalarda var. Ama ne olursa olsun telif hakkı sahibinin hakları her durumda saklıdır. 7-Filmin teknik hatalarından doğan maddi kayıplar için kişiler sorumlu tutuluyor mu?Sigorta sistemi filmler için geçerli mi?/Evet ise neleri kapsar? Film sigortası konusu Türkiye’de çok gelişti. Bu nedenle, bu konuyu detaylı olarak bu blogta anlatacağım. 8-Yürütücü yapımcı ile yapımcı arasındaki fark nedir? Yürütücü yapımcı, Yapımcı adına projeyi yürüten, her türlü iletişim ve sözleşme yapma yetkisine sahip kişidir. Sahada da yer alır. Projeyi başından sonuna kadar yapımcı adına temsil eder. Yapımcı ise bir projeyi bulup hedeflerini koyan, stratejisini belirleyen ve projenin finansal sorumluluğunu taşıyan kişidir. 9-Prodüksiyon şirketlerinin görevi nedir? Film yapmak... Bir filmin yapımı sırasında başından sonuna tüm işleri ve ticari sorumluluğu üstlenen yer. 10-Prodüksiyon şirketinin aksaklığından doğan problemlerin çözümünde yapımcı ne derece etkilidir? %100 etkili olabilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder